Vem är alkoholist?


"Jag är ingen alkoholist, jag har jobb och familj…"
"Jag dricker för att det är gott och har kontroll över alkoholen…"
"Alla kan väl bli fulla någon gång?"

Det finns många tankar om vem som är alkoholist och när man blir det. Det finns ingenting som säger att bara för att du har jobb, så kan du inte bli (eller vara) alkoholist – det finns forskare som säger att det finns en gen som kan utvecklas till alkoholism och att bara vissa har denna gen. Att ha denna gen kan bidra till mycket, men även om man inte har denna gen i sina kromosoner, gäller det att ha ett bra levnadssätt och livsstil, så att man kan ha en bra kondition, som exempelvis en kontinuerlig träning och motionering, så att man har en bra balans i livet.

Att vara alkoholist kan medföra mycket, inte bara för den som är alkoholist utan även för ens omgivning. Det är inte alltid att den som är alkoholist ser ut och det kan vara svårt för omgivningen att ta tag i denna fråga och ställa alkoholisten mot väggen. För hur många gånger är det egentligen okej att bli full och få black-out? Har man kontroll över alkoholen, när man behöver dricka tio öl om dagen? För alkoholisten kan det stundtals vara viktigare att få tag i alkohol för att tillfredsställa dess kortsiktiga behov än att betala hyra och kunna behålla sin familj och sina vänner.

Det händer ofta att, när man väl tagit itu med problemen med alkoholen och för en alkoholist, personen med alkoholproblem ställs mot väggen och får välja – alkohol eller familj? Det brukar vara som en del som en rehabilitering, om personen får chansen att komma till ett behandlingshem, och händer även att ens omgivning ställer det ultimatum ändå. Det gäller att i sådana fall stå för sina handlingar om man ställer ett sådant krav, så att det blir en reell innebörd för den som har problem med alkoholen.

För det gäller att komma till insikt för alkoholisten att det är ett problem – för när det är ett problem för omgivningen, så är det ett problem även för alkoholisten För även om det finns de som har tur och får möjligheten att bo kvar och slipper vräkning, så återstår ett mer djupgående problematik som alkoholisten måste ta i tur med, och då gäller det att den också har ett stöd från dess närmsta. För även om det kan vara okek att bli full ibland, om man har de värderingarna, så kan alla bli alkoholister – med eller utan gen – och i alla samhällsskick.


9 kommentarer till “Vem är alkoholist?”

 • erik:

  nykter alkolist låter lika dumt som 'onykter nykterist'

 • laila:

  det är en himmelsvid skillnad mellan nykter alkoholist och onykter nykterist vad  o n nu är för något, från en nykterist som aldrig funnit livet så tråkigt att man behövt piffa upp det med några droger, men alltid plågats av månniskor i omedelbar närhet, som ALDRIG kunnat sköta spriten, alla dessa drabbade barn.
  Å FY VALE !!!!!!!

 • ROBERT:

  Jag håller med Erik, antingen så är man full eller är man nykter. Dummaste uttrycket man har hört. Dessutom människor har ett vilja, om man vill dricka så gör man det om man vill inte så gör man inte d. Sen är det mycket daltande med stackars omgivningen. Om man inte vill umgås med en alkoholist, eller en nykterist, eller en kommunist, eller en fascist, eller en feminist o.s.v. så gööör man inte det. Enkelt. Alla väljer sina egna vanor och omgivningskrets.

 • Marie-Louise:

  Ja du Robert, du låter ju inte som du är allt för insatt i hur mycket en alkolist kan förstöra för andra människor och få menar jag om man lever m famillj och har barn. Klart man väljer, men ordet alkolist är ju att man kommer till ett läge när din hjärna inte kan tänka rätt göra rätt val dricka lagom osv. Hoppas verkligen innerligt att du slipper sådan problematik. Men kanske borde ha lite förståelse för att problemet ändå finns. 
  Lycka till

 • vilma:

  Ja vissa vill verkligen inte inse att man har problem med alkoholen, de struntar i omgivninen vad alla säger & bara tänker på sig själva. Alkoholen går före allt & alla!!! Den dagen de inser att de har problem kan de ha förlorat allt, sina barn, vänner, familj, jobb, körkort… är synd att det ska behöva gå så långt innan de inser det!! Det är tragiskt med alkohol! Jag är inte beroende av alkohol men jag har varit med om många i min uppväxt & vet många som har problem & det är inte kul alls!!
  Att dricka när man har barn hemma är ju jävligt!!! Barnen mår sååå dåligt. Visst man kan ta en glas vin till maten nån gång ibland men att dricka mycket varje gång man har barnen hemma under helgerna är inte okej!!!!! Man tycker att man inte blir så full men barnen ser hur föräldrarna ändras i humöret & sättet… de blir rädda för sina föräldrar! Så ska det inte behöva vara!!! Så vakna upp ni som dricker för mycket!!! Tänk efter innan ni förlorar allt!!! Men ni kanske vill det så ni kan dricka ännu mera!!! Jag hatar då alkoholister!!! Men lycka till alla!!!!

 • n.a.:

  Den som tror att en alkoholist kan sluta dricka bara genom att "ta sig i kragen" har inte förstått att alkoholism är en sjukdom. Först efter att ha läst en del om ämnet så har jag till slut accepterat att det är en livslång kronisk sjukdom jag utvecklat. Nykter alkoholist står för att jag för tillfället har sjukdomen under kontroll.

 • M.A:

  Hej!

  Jag har en bror som bor utomlands och drycker för mycket alkohol alltså verje dag. Han är ofta brusad och aggressiv. 

  Vi är mycket oroliga för honom. Han har fru och litet barn. Vägrar att följa till doktor eller få hjälp. 

  Vi försöker i flera år nu men han bara blir arg och aggressiv. 

  Vad kan man göra åt det? 

  Jag är mycket orolig för hans liv och speciell för hans lilla son som är bara 3 månader. 

  Snälla ge råd och information. Tack 

 • Daniel:

  M.A.

  Mycket tragisk situation och allt för vanlig, tyvärr! Vad kan du göra? Mycket lite är jag rädd för, men det du kan göra kan göra en skillnad.

  1) Kom ihåg att du kan inte ändra din bro, han kan bara ändra sig själv: Det är det hårda kalla som AA proklamerar och som jag själv vet som nykter alkoholist. Mao, han kanske inte har druckit klart.
  2) Skydda de närmaste: Om sonen är i fara eller mår dåligt, se till att han kommer i annan omgivning. Om så är fallet se till att sonen bara träffar sin far under kontrollerade förhållanden.
  3) Ställ krav och konsekvenser och följ dem: tex, ni ska träffas och äta middag. Ställ som krav att han ska vara nykter annars blir middagen uppskjuten. Är han onykter, ställ in middagen och försök igen dagen efter. Detta är för din skull och att han få ta ansvar för sin del.
  4) Bli inte medberoende: Dölj inte för dina vänner och familj att du mår dåligt pga av honom, berätta gärna för dem hur du mår. Älta inte, och skyll inte på din bror utan berätta hur du mår och hur det påverkar dig. Sök en stödgrupp eller gå i alla fall på ett öppet AA möte – de har mycket att ge.

  I kort:
  1) Skydda de närmsta och dig själv
  2) Ställ krav och sätt gränser
  3) Gå inte och smyg med det, berätta för släkt och vänner hur du mår
  4) Sök en stödgrupp

  Önskar dig allt väl,

  nykter idag – Daniel

 • johan wallin:

  Hela samhället har kaputulerat mod alkomaffian reklam på TV I tidningar och på internet

Lämna en kommentar

Lär dig mer

Böcker om alkoholism - www.Bokus.se!

Ge en kärleksfull present
i form av kramgó nalle
Tänkvärt
Att leva som nykter alkoholist ger möjligheter till nya erfarenheter!

Likt ett spelberoende gäller det att inse att återkomsten till ett vanligt liv är ett långsiktigt arbete.