Vad göra när din arbetskamrat är alkholist?


Alkoholism finns i alla samhällsklasser och vem som helst kan i grunden bli beroende av alkohol (även om vissa forskare säger att det finns en latent gen som kan göra att man blir alkoholist). Det går inte att peka ut en viss grupp, som arbetslösa, invandrare eller att en brat på Stureplan i Stockholm har större tendens att bli alkoholist än en VD på ett fastighetsbolag eller inom telekombranschen – alkoholism är något som många inte vill ta sig an och väljer hellre att blunda för symtomen än att säga "ja, jag är alkoholist" eller "jag har problem med alkoholen". Man vänder hellre på saken och säger "jag har kontroll över mitt drickande" eller "visst kan jag bli full ibland, men det är ju okej – det drabbar ingen annan"…

Öl vanligt vid after work...När du ser att någon på jobbet har symtom som kan antyda att det finns något problem med alkohol – som att en person kommer en kvart för sent och luktar alkohol, tar en stor stark på lunchen eller alltid vill gå på after work efter jobbet. En person börjar ofta bli sjukskriven på måndagar och sedan även mitt i veckan – vad gör du?
   Vissa väljer att blunda för detta och vill inte vara till hjälp – "det är inte mitt ansvar" eller "han har väl en familj som kan ta hand om det" eller "samhället får hjälpa henne": Till slut kan det gå så långt att personen inte kan utföra sina arbetsuppgifter och arbetskollegorna får rycka in och göra mer arbete, för att till sist bli uppsagd av arbetsgivaren.

Kan du vara till någon hjälp för dina arbetskollegor? Självklart, du är ju medmänniska och upplever du att en person har vissa problem – hemma eller på jobbet – ska du ta upp det, antingen direkt med personen eller med någon i det lokala fackklubben, för att se om det finns några vägar att gå därigenom. Det kan finnas någon samverkansavtal mellan fackklubb och arbetsgivare om rehabiliteringsplan eller företagshälsovård – tveka aldrig att ta upp det en gång för mycket, än en gång för lite. Medmänsklighet på jobbet är något som fler företag tycker är goda egenskaper.

Lär dig mer om alkoholister på arbetet och hur du kan, med lagen som stöd, hjälpa i stället för att stjälpa en person som är på väg "utför". Det finns många bra arbetsrättsliga böcker hos Björn Lundén information, som kan vara till hjälp, så att arbetet kan omfatta alla, i stället för att en människas kompetens går ur företaget, i stället för att tillvaratas.  

>>> Beställ boken "Att avsluta en anställning" på www.blinfo.se! <<<


Lämna en kommentar

Lär dig mer

Böcker om alkoholism - www.Bokus.se!

Ge en kärleksfull present
i form av kramgó nalle
Tänkvärt
Att leva som nykter alkoholist ger möjligheter till nya erfarenheter!

Likt ett spelberoende gäller det att inse att återkomsten till ett vanligt liv är ett långsiktigt arbete.