Vad är ett beroende?


Det sägs att alkoholism är ett beroende som utvecklats från att vara ett latent beroende (utifrån ett genetiskt beting) till att vara ett utvecklat beroende (utifrån ett socialt och kulturellt beting). Vissa säger att för att en ska bli frisk fullt ut, måste en hålla sig från alkoholen helt och hållet och en del säger att det går att dricka måttligt och ändå ha sjukdomen under kontroll.

När det gäller nikotin, så är frågan om det går att feströka och ändå vara en ”nykter rökare” eller om en måste hålla sig från nikotinet helt och hållet. Är spelberoende någonting som går att ha under kontroll genom måttfullt och ansvarsfullt spelande eller måste en hålla sig från spelandet helt och hållet?

Går det att värdera olika beroenden? Är det ”bättre” att vara spelberoende än alkoholberoende? Kan en spela videopoker på nätet med gratisspel och ändå ha spelandet under kontroll eller är en under speldjävulens näste?

Det finns en del forskning som berör beroendet och vilket förhållningssätt en kan ha till respektive beroende som kommer fram till olika slutsatser. En del forskning kan tillgå på http://www.diva-portal.org, sedan finns det utredningar från olika instanser och intressenter i frågan – som till exempel Regeringen och Anonyma Alkoholister. När det gäller utredningar, så gäller det att veta vem avsändaren är och om och på vilket sätt det är skrivet för och om utredningen är ämnad för att påverka någon åt något håll.

Vad som är beroende är beroende på individen i slutändan. Absolut ska en ha sin situation och sitt beroende under kontroll, ser vi till exempel alkohol så ska en hålla sig från kärleksrelationer under ett år (enligt 12-stegsprogrammet) och alkoholen under en tid. Om en kan dricka ”måttligt” efter ett tag, är en svår fråga och balansgång, där en måste utgå från individuella förutsättningar för att kunna bibehålla kontrollen över sitt alkoholintag. Många frågor är beroende på individens behov för att ha sitt beroende av alkohol, nikotin och spel .


Lämna en kommentar

Lär dig mer

Böcker om alkoholism - www.Bokus.se!

Ge en kärleksfull present
i form av kramgó nalle
Tänkvärt
Att leva som nykter alkoholist ger möjligheter till nya erfarenheter!

Likt ett spelberoende gäller det att inse att återkomsten till ett vanligt liv är ett långsiktigt arbete.