Måste jag säga nej till ett glas vitt vin?


Att leva som nykter alkoholist innebär ofa svåra utmaningar, när det gäller förhållningssättet till alkhol och alkoholhaltiga drycker. I många sammhang erbjuds ofta ett (eller flera) glas vitt vin, stor stark eller annan alkoholhaltig dryck. Ofta kan man finna olika paketpriser i samband med ett restaurangbesök, där ett glas alkoholhaltigt ingår (som man ofta kan byta ut mot ett alkoholfritt alternativ), borde det inte vara tvärtom? Då handlar det inte om att man ska gå på after work och ha en social sammanhållning, utan i fler sammanhang, där öl och vin ses som en "sällskapsdryck" – kan jag säga nej, både för min egen del och för att inte falla ur de sociala normerna?

Om du har kommit till insikt om att du är beroende av drogen alkohol och kommit till det stadium, där du behöver komma i från till ett mer sunt levene, finns sällan så många alternativ än att tacka nej till allt vad alkohol – även det där glaset vinet som ingår till middagen. Det finns många som säger sig klara av alkoholen, men det är sällan som man lyckas hantera alkohol på ett sunt sätt, så till slut trillar man tillbaks till alkoholism och är på ruta ett igen.

Även folk- och lättöl? Ja, det finns substanser även i folkölen som kan få dig att falla tillbaks till alkoholens baksidor och det är som sagt sällan som man lyckas leva med alkoholen – som alkoholist eller som nykter alkoholist. För alkohol är som rökning – har du en gång börjat, är det svårt att sluta och vid rökning så kan du inte röka "light" och tro att du kan ha rökningen under kontroll. Lär dig säga "En läsk, tack!" och ha det som ett mantra.och spring, löp eller motionera när det kommer till stunder när du känner ett sug efter ett glas vitt vin.


Lämna en kommentar

Lär dig mer

Böcker om alkoholism - www.Bokus.se!

Ge en kärleksfull present
i form av kramgó nalle
Tänkvärt
Att leva som nykter alkoholist ger möjligheter till nya erfarenheter!

Likt ett spelberoende gäller det att inse att återkomsten till ett vanligt liv är ett långsiktigt arbete.