Hit kan du vända dig


Känner du att du dricker för mycket och att du kan vara beroende av alkohol?
Är du orolig för att någon i din omgivning dricker för mycket och kan vara i riskzonen?

Här tipsar vi om ställen, dit du kan vända dig i dina frågor och funderingar kring alkohol och alkoholens påverkan för dig och dina nära och kära.

 

      För dig som kan vara i farozonen:

 • www.alkoholhjalpen.se
  Här kan du göra tester om du är i riskzonen för ett alkoholmissbruk och bra information om alkoholens inverkan på kroppen. Du får även möjligheten att komma i kontakt med någon att samtala om dina tankar och funderingar kring alkoholmissbruk och möjligheter att kunna leva med och utan alkohol. Statens Folkhälsoinstitut ligger bakom denna webbplats.
   
 • www.aa.se
  En social gemenskap mellan individer som vill få hjälp med sitt alkoholmissbruk- och beroende. Anonyma Alkoholister är en ideell förening som verkar för att individer ska kunna leva sunt som nykter alkoholist. De flesta mötena är slutna, vilket gör att du kan vara säker på att ingen "obehörig" kommer och avslöjar ditt deltagande, vissa möten är öppna, så att fler får möjligheten att lära känna om alkoholens beroende för människan.
   
 • www.mariaberoendecentrum.se
  Maria Beroendecentrum är ett behandlingshem och akutmottagning som jobbar med alkohol- och drogberoende individer och under tystnadsplikt. I vardags kallas de för Maria Pol och brukar bli "uppmärksammade" i samband med större högtider, då alkoholförtäringen ökar markant i Sverige.

      För dig som är anhörig:

 • www.al-anon.se
  Alkoholism påverkar inte den som utnyttjar drogen, utan för hela familjen och för samhållet. Al-Anon familjegrupper skapar gemskap mellan anhöriga och vänner till alkoholister och här får du möjlighet att dela med dig av dina erfarenheter, samtidigt som du får nya infallsvinklar från andra som har alkoholister i sin närhet.

 • www.vardguiden.se
  Är du orolig för någon som du tror kan vara beroende av alkohol? Vill du ventilera dig med någon utomstående kring alkohol och dess konsekvenser för dina nära och kära? Vårdguiden är en del av landstinget och du lämnar bara ut de uppgifter som du vill.
   


Lär dig mer

Böcker om alkoholism - www.Bokus.se!

Ge en kärleksfull present
i form av kramgó nalle
Tänkvärt
Att leva som nykter alkoholist ger möjligheter till nya erfarenheter!

Likt ett spelberoende gäller det att inse att återkomsten till ett vanligt liv är ett långsiktigt arbete.