Tänkvärt om ‘alkohol’

Vad är ett beroende?


Det sägs att alkoholism är ett beroende som utvecklats från att vara ett latent beroende (utifrån ett genetiskt beting) till att vara ett utvecklat beroende (utifrån ett socialt och kulturellt beting). Vissa säger att för att en ska bli frisk fullt ut, måste en hålla sig från alkoholen helt och hållet och en del säger att det går att dricka måttligt och ändå ha sjukdomen under kontroll.

När det gäller nikotin, så är frågan om det går att feströka och ändå vara en ”nykter rökare” eller om en måste hålla sig från nikotinet helt och hållet. Är spelberoende någonting som går att ha under kontroll genom måttfullt och ansvarsfullt spelande eller måste en hålla sig från spelandet helt och hållet?

Går det att värdera olika beroenden? Är det ”bättre” att vara spelberoende än alkoholberoende? Kan en spela videopoker på nätet med gratisspel och ändå ha spelandet under kontroll eller är en under speldjävulens näste?

Det finns en del forskning som berör beroendet och vilket förhållningssätt en kan ha till respektive beroende som kommer fram till olika slutsatser. En del forskning kan tillgå på http://www.diva-portal.org, sedan finns det utredningar från olika instanser och intressenter i frågan – som till exempel Regeringen och Anonyma Alkoholister. När det gäller utredningar, så gäller det att veta vem avsändaren är och om och på vilket sätt det är skrivet för och om utredningen är ämnad för att påverka någon åt något håll.

Vad som är beroende är beroende på individen i slutändan. Absolut ska en ha sin situation och sitt beroende under kontroll, ser vi till exempel alkohol så ska en hålla sig från kärleksrelationer under ett år (enligt 12-stegsprogrammet) och alkoholen under en tid. Om en kan dricka ”måttligt” efter ett tag, är en svår fråga och balansgång, där en måste utgå från individuella förutsättningar för att kunna bibehålla kontrollen över sitt alkoholintag. Många frågor är beroende på individens behov för att ha sitt beroende av alkohol, nikotin och spel .


Vad göra när din arbetskamrat är alkholist?


Alkoholism finns i alla samhällsklasser och vem som helst kan i grunden bli beroende av alkohol (även om vissa forskare säger att det finns en latent gen som kan göra att man blir alkoholist). Det går inte att peka ut en viss grupp, som arbetslösa, invandrare eller att en brat på Stureplan i Stockholm har större tendens att bli alkoholist än en VD på ett fastighetsbolag eller inom telekombranschen – alkoholism är något som många inte vill ta sig an och väljer hellre att blunda för symtomen än att säga "ja, jag är alkoholist" eller "jag har problem med alkoholen". Man vänder hellre på saken och säger "jag har kontroll över mitt drickande" eller "visst kan jag bli full ibland, men det är ju okej – det drabbar ingen annan"…

Öl vanligt vid after work...När du ser att någon på jobbet har symtom som kan antyda att det finns något problem med alkohol – som att en person kommer en kvart för sent och luktar alkohol, tar en stor stark på lunchen eller alltid vill gå på after work efter jobbet. En person börjar ofta bli sjukskriven på måndagar och sedan även mitt i veckan – vad gör du?
   Vissa väljer att blunda för detta och vill inte vara till hjälp – "det är inte mitt ansvar" eller "han har väl en familj som kan ta hand om det" eller "samhället får hjälpa henne": Till slut kan det gå så långt att personen inte kan utföra sina arbetsuppgifter och arbetskollegorna får rycka in och göra mer arbete, för att till sist bli uppsagd av arbetsgivaren.

Kan du vara till någon hjälp för dina arbetskollegor? Självklart, du är ju medmänniska och upplever du att en person har vissa problem – hemma eller på jobbet – ska du ta upp det, antingen direkt med personen eller med någon i det lokala fackklubben, för att se om det finns några vägar att gå därigenom. Det kan finnas någon samverkansavtal mellan fackklubb och arbetsgivare om rehabiliteringsplan eller företagshälsovård – tveka aldrig att ta upp det en gång för mycket, än en gång för lite. Medmänsklighet på jobbet är något som fler företag tycker är goda egenskaper.

Lär dig mer om alkoholister på arbetet och hur du kan, med lagen som stöd, hjälpa i stället för att stjälpa en person som är på väg "utför". Det finns många bra arbetsrättsliga böcker hos Björn Lundén information, som kan vara till hjälp, så att arbetet kan omfatta alla, i stället för att en människas kompetens går ur företaget, i stället för att tillvaratas.  

>>> Beställ boken "Att avsluta en anställning" på www.blinfo.se! <<<


Vem är alkoholist?


"Jag är ingen alkoholist, jag har jobb och familj…"
"Jag dricker för att det är gott och har kontroll över alkoholen…"
"Alla kan väl bli fulla någon gång?"

Det finns många tankar om vem som är alkoholist och när man blir det. Det finns ingenting som säger att bara för att du har jobb, så kan du inte bli (eller vara) alkoholist – det finns forskare som säger att det finns en gen som kan utvecklas till alkoholism och att bara vissa har denna gen. Att ha denna gen kan bidra till mycket, men även om man inte har denna gen i sina kromosoner, gäller det att ha ett bra levnadssätt och livsstil, så att man kan ha en bra kondition, som exempelvis en kontinuerlig träning och motionering, så att man har en bra balans i livet.

Att vara alkoholist kan medföra mycket, inte bara för den som är alkoholist utan även för ens omgivning. Det är inte alltid att den som är alkoholist ser ut och det kan vara svårt för omgivningen att ta tag i denna fråga och ställa alkoholisten mot väggen. För hur många gånger är det egentligen okej att bli full och få black-out? Har man kontroll över alkoholen, när man behöver dricka tio öl om dagen? För alkoholisten kan det stundtals vara viktigare att få tag i alkohol för att tillfredsställa dess kortsiktiga behov än att betala hyra och kunna behålla sin familj och sina vänner.

Det händer ofta att, när man väl tagit itu med problemen med alkoholen och för en alkoholist, personen med alkoholproblem ställs mot väggen och får välja – alkohol eller familj? Det brukar vara som en del som en rehabilitering, om personen får chansen att komma till ett behandlingshem, och händer även att ens omgivning ställer det ultimatum ändå. Det gäller att i sådana fall stå för sina handlingar om man ställer ett sådant krav, så att det blir en reell innebörd för den som har problem med alkoholen.

För det gäller att komma till insikt för alkoholisten att det är ett problem – för när det är ett problem för omgivningen, så är det ett problem även för alkoholisten För även om det finns de som har tur och får möjligheten att bo kvar och slipper vräkning, så återstår ett mer djupgående problematik som alkoholisten måste ta i tur med, och då gäller det att den också har ett stöd från dess närmsta. För även om det kan vara okek att bli full ibland, om man har de värderingarna, så kan alla bli alkoholister – med eller utan gen – och i alla samhällsskick.


Måste jag säga nej till ett glas vitt vin?


Att leva som nykter alkoholist innebär ofa svåra utmaningar, när det gäller förhållningssättet till alkhol och alkoholhaltiga drycker. I många sammhang erbjuds ofta ett (eller flera) glas vitt vin, stor stark eller annan alkoholhaltig dryck. Ofta kan man finna olika paketpriser i samband med ett restaurangbesök, där ett glas alkoholhaltigt ingår (som man ofta kan byta ut mot ett alkoholfritt alternativ), borde det inte vara tvärtom? Då handlar det inte om att man ska gå på after work och ha en social sammanhållning, utan i fler sammanhang, där öl och vin ses som en "sällskapsdryck" – kan jag säga nej, både för min egen del och för att inte falla ur de sociala normerna?

Om du har kommit till insikt om att du är beroende av drogen alkohol och kommit till det stadium, där du behöver komma i från till ett mer sunt levene, finns sällan så många alternativ än att tacka nej till allt vad alkohol – även det där glaset vinet som ingår till middagen. Det finns många som säger sig klara av alkoholen, men det är sällan som man lyckas hantera alkohol på ett sunt sätt, så till slut trillar man tillbaks till alkoholism och är på ruta ett igen.

Även folk- och lättöl? Ja, det finns substanser även i folkölen som kan få dig att falla tillbaks till alkoholens baksidor och det är som sagt sällan som man lyckas leva med alkoholen – som alkoholist eller som nykter alkoholist. För alkohol är som rökning – har du en gång börjat, är det svårt att sluta och vid rökning så kan du inte röka "light" och tro att du kan ha rökningen under kontroll. Lär dig säga "En läsk, tack!" och ha det som ett mantra.och spring, löp eller motionera när det kommer till stunder när du känner ett sug efter ett glas vitt vin.


After work – ja tack?


Du vet förmodligen att de flesta restaurangerna och pubarna erbjuder specialpriser under vissa Happy hours och After work-mingel, vissa företag brukar erbjuda sina anställda att ta en öl eller drink i samband med jobbet. Kan du säga ”nej tack” eller ta ett alkoholfritt alternativ, när chefen frågar om du ska följa med på after worken?

Många beslut på jobbet och inom föreningslivet brukar tas vid inofficiella sammanhang, som vid after work. Chefen bjuder på ett par glas och du som anställd avsätter (obetald) tid för att kunna nätverka med dina arbetskollegor på ett mer avslappnat sätt utanför kontorets fyra väggar – många möjligheter till ökad samhörighet och sociala kontakter med dina jobbarkompisar, samtidigt som vissa beslut fattas inofficiellt.

After work – ett måste?

Det finns många fördelar med att träffas i mer avslappnade former utanför kontoret och i sammanträdesrummen, samtidigt som detta kan skapa problem för dem som har problem med att handskas med alkoholen och/eller har ett beroende. Du vet att du känner dig tvingad mer eller mindre att närvara vid dessa after works, samtidigt som du vet att du kommer dricka en eller flera öl eller drinkar för mycket. Du vet att det kommer bli problem dagen efter, antingen att du sjukskriver dig, kommer in något senare eller inte kan vara på topp under din arbetstid.

Vad ska du göra för att kunna bidra med sin kompetens, samtidigt som du kan säga nej tack till att delta på after worken? Ska du ta till dig en nödlögn och säga att du måste hem till familjen, hämta barnen på dagis eller annan vit lögn för att undvika en situation, där ditt alkoholberoende uppmärksammas till dina arbetskollegor, samtidigt som du inte kan säga vad du tycker och tänker i olika frågor som tas upp vid dessa after works? Ska du ta upp detta med din chef och fråga om ni kan ta upp frågorna först på kontoret och att de som vill gå vidare kan göra detta?

Att verka för ett bra klimat

Bra chefer och ordföranden har förståelse för att det finns olika beroenden till alkohol och droger och på många arbetsplatser finns det bra och tydliga policies kring hur detta ska bearbetas, när detta uppmärksammas bland medarbetarna – ofta har dessa utarbetats i samverkan med de fackliga organisationer som finns runt om i Sverige – och behandling sker i samverkan med företagshälsovården och behandlingshem som är specialiserade på alkoholmissbruk och andra drogmissbruk.

Att umgås med sina arbetskollegor ska vara roligt, både på och utanför arbetstid. Bra arbetskollegor bryr sig om varandra och kan värna om varandra, oavsett om det finns alkoholberoende eller andra beroenden. Det ska kunna gå med att säga ”After work – ja tack” och beställa alkoholfritt alternativ – utan att folk tittar snett på medarbetaren. Vad tycker du?


Lär dig mer om alkoholism


Att förstå orsaker och samband med alkoholism, alkoholens påverkan och dess beroendeframkallande är viktigt, oavsett om du är nära anhörig eller vän till en alkoholist, jobbar med alkoholism eller vill veta mer om denna sjukdom och hur drogen alkohol påverkar individer och samhället.

Här får du tips på några böcker för dig som vill veta mer och ha som en grund i dina kontakter med individer, behandlingshem och andra som är involverade i alkoholberoendet:
 

 • Alkoholismens Alfapet
  Denna bok beskriver vad alkoholismen är på ett lättförståeligt sätt och hur denna sjukdom påverkar anhöriga och vänner. Boken är samtidigt ett uppslagsverk med ord och begrepp som kan vara bra för dig som på något sätt är involverad i sjukdomen och vill förstå fackorden på ett begripligt sätt.
  >>> Beställ "Alkoholismens Alfapet" på www.adlibris.se <<<

   

   

 • Återfallsprevention
  Det finns många metoder för att behandla återfall vid missbruk av alkohol och andra drogmissbruk, där ibland återfallsprevention, som utgår från kognitiv beteendeterapi – KBT.
  >>> Beställ "Återfallsprevention" på www.adlibris.se <<<

Kända alkoholister


Kikki Danielsson och Suzanne Reuter

Finns det kända alkoholister som ”kommit ut” med sin sjukdom och hur har de bearbetat sjukdomen? Här presenterar vi några som öppet berättat om sin sjukdom (med källa för mer information):

 • Suzanne Reuter
  2004 berättade skådespelerskan Suzanne Reuter, känd från bland annat TV-serien ”Svensson Svensson” och underhållningsshowen ”Lorry”, i Aftonbladet att hon är nykter alkoholist. Hon gick ut med detta för att kunna bidra med hjälp för andra i liknande situation. Läs mer om hennes berättelse på www.aftonbladet.se.
 • Gudrun Schyman
  Den tidigare riksdagspolitikern Gudrun Schyman har under flera år levt som nykter alkoholist och haft stöd från nära och kära för att kunna hålla sig från alkoholen. Läs hennes berättelse om alkoholen som en del av vardagen för en politiker i Svenska Dagbladet.
 • Benny Haag
  2002 blev skådespelaren Benny Haag nykter alkoholist och 2010 bildades Spritpartiet, där han är en av drivkrafterna.
 • Kikki Danielsson
  Schlagerartisten Kikki Danielsson har dömts för rattfylleri och till skyddstillsyn på grund av sitt alkoholmissbruk.

Det är viktigt att belysa att alkohol och beroendet till denna drog och att den finns bland både män och kvinnor och i alla åldrar och yrkesgrupper. Genom att kända personer går ut med sina berättelser, går det att visa att detta är en sjukdom som kan påverka alla och i alla samhällsklasser och genom att gå ut med sina historier, går det att påverka och förändra människors beteenden till alkoholen och dess biverkningar.


Lär dig mer

Böcker om alkoholism - www.Bokus.se!

Ge en kärleksfull present
i form av kramgó nalle
Tänkvärt
Att leva som nykter alkoholist ger möjligheter till nya erfarenheter!

Likt ett spelberoende gäller det att inse att återkomsten till ett vanligt liv är ett långsiktigt arbete.