Alkoholens påverkan


Drinkar påverkar dig...Alkoholen har en påverkan på alla i olika olika omfattningar – en del blir påverkade redan vid första glaset och andra kan dricka "hur mycket som helst", men var går gränsen på vad man tål och var man inte tål?

Rent fysiskt är alkohol en drog som påverkar hjärnan och hela kroppen på olika sätt. Alkohol är tillåten i samhället med vissa restriktioner – exempelvis får man inte själv göra alkohol och du måste vara minst 20 år (i Sverige) för att köpa alkohol och vara minst 18 år för att förtära alkoholhaltiga drycker på en servering som har utskänkningstillstånd för alkohol.

För att undvika ett beroende av alkohol är att ha mål och delmål i andra frågor och genom att träna på rätt sätt. För det är viktigt att kunna finna välmående och balans i livet som är sunt för en själv och att en inte ska behöva ta till flaskan när en inte kan nå sina mål och delmål.

När är man alkoholist?

Alkoholism är när du har ett behov av att dricka alkoholhaltiga drycker och ditt behov av att dricka är okontrollerbar. Insikten av att du har ett behov av att dricka alkohol är det första steget för att kunna skapa förutsättningar att behandla alkoholism.

Alkoholism är en sjukdom som går att behandla, men är obotlig. Det går att behandla alkoholism på olika sätt och Anonyma Alkoholister är en ideell förening som har behandlingsformer som är framgångsrika, varav 12-stegsprogrammet är den mest kända.

Den enda metoden för att framgångsrikt behandla alkoholism är att vara total nykterist och majoriteten av experterna är eniga om att alkoholister aldrig kan ha kontroll över sitt drickande, om de skulle börja dricka igen, oavsett hur långt uppehåll man haft i sitt drickande.

Alkoholens påverkan

Hanteras alkoholen på fel sätt, kan den påverka negativt för individen som nyttjar drogen alkohol – i slutändan kan alkoholen leda till döden på grund av skrumplever och andra biverkningar som kroppen inte klarar av att hantera på ett sunt sätt. En person som inte kan ha kontroll över sitt drickande och blir alkoholist påverkar sin omgivning; sina anhöriga, som familj och vänner, och för samhället i stort.

Alkoholen anses av många
som en stor bidragande orsak till det allt mer synliggjorda våldet i samhället och om man minskar på alkoholen i samhället, så kan detta bidraga till att samhället (direkt och indirekt) kan stoppa våldet mellan individer.

Vissa säger att alkohol är inkörsporten till andra mer tyngre droger; som hasch, amfetamin och narkotika, och även om vissa känner ett visst lugn inledningsvis, så blir det endast negativa konsekvenser för kroppen. För samhället blir det ofta kännbara kostnader att kunna hjälpa till med rehabilitering för en alkoholist och/eller drogberoende person, utifrån ekonomiska och personella resurser.Lär dig mer

Böcker om alkoholism - www.Bokus.se!

Ge en kärleksfull present
i form av kramgó nalle
Tänkvärt
Att leva som nykter alkoholist ger möjligheter till nya erfarenheter!

Likt ett spelberoende gäller det att inse att återkomsten till ett vanligt liv är ett långsiktigt arbete.