After work – ja tack?


Du vet förmodligen att de flesta restaurangerna och pubarna erbjuder specialpriser under vissa Happy hours och After work-mingel, vissa företag brukar erbjuda sina anställda att ta en öl eller drink i samband med jobbet. Kan du säga ”nej tack” eller ta ett alkoholfritt alternativ, när chefen frågar om du ska följa med på after worken?

Många beslut på jobbet och inom föreningslivet brukar tas vid inofficiella sammanhang, som vid after work. Chefen bjuder på ett par glas och du som anställd avsätter (obetald) tid för att kunna nätverka med dina arbetskollegor på ett mer avslappnat sätt utanför kontorets fyra väggar – många möjligheter till ökad samhörighet och sociala kontakter med dina jobbarkompisar, samtidigt som vissa beslut fattas inofficiellt.

After work – ett måste?

Det finns många fördelar med att träffas i mer avslappnade former utanför kontoret och i sammanträdesrummen, samtidigt som detta kan skapa problem för dem som har problem med att handskas med alkoholen och/eller har ett beroende. Du vet att du känner dig tvingad mer eller mindre att närvara vid dessa after works, samtidigt som du vet att du kommer dricka en eller flera öl eller drinkar för mycket. Du vet att det kommer bli problem dagen efter, antingen att du sjukskriver dig, kommer in något senare eller inte kan vara på topp under din arbetstid.

Vad ska du göra för att kunna bidra med sin kompetens, samtidigt som du kan säga nej tack till att delta på after worken? Ska du ta till dig en nödlögn och säga att du måste hem till familjen, hämta barnen på dagis eller annan vit lögn för att undvika en situation, där ditt alkoholberoende uppmärksammas till dina arbetskollegor, samtidigt som du inte kan säga vad du tycker och tänker i olika frågor som tas upp vid dessa after works? Ska du ta upp detta med din chef och fråga om ni kan ta upp frågorna först på kontoret och att de som vill gå vidare kan göra detta?

Att verka för ett bra klimat

Bra chefer och ordföranden har förståelse för att det finns olika beroenden till alkohol och droger och på många arbetsplatser finns det bra och tydliga policies kring hur detta ska bearbetas, när detta uppmärksammas bland medarbetarna – ofta har dessa utarbetats i samverkan med de fackliga organisationer som finns runt om i Sverige – och behandling sker i samverkan med företagshälsovården och behandlingshem som är specialiserade på alkoholmissbruk och andra drogmissbruk.

Att umgås med sina arbetskollegor ska vara roligt, både på och utanför arbetstid. Bra arbetskollegor bryr sig om varandra och kan värna om varandra, oavsett om det finns alkoholberoende eller andra beroenden. Det ska kunna gå med att säga ”After work – ja tack” och beställa alkoholfritt alternativ – utan att folk tittar snett på medarbetaren. Vad tycker du?


Lämna en kommentar

Lär dig mer

Böcker om alkoholism - www.Bokus.se!

Ge en kärleksfull present
i form av kramgó nalle
Tänkvärt
Att leva som nykter alkoholist ger möjligheter till nya erfarenheter!

Likt ett spelberoende gäller det att inse att återkomsten till ett vanligt liv är ett långsiktigt arbete.